Kleuren krassen

2017 is volgens de Chinese dierenriem het jaar van de Haan. Toevallig komt dit kleurrijke dier ook veel als symbool voor in de beeldende kunst. De Frans/Russische kunstenaar Marc Chagall schilderde vaak hanen, Picasso maakte dit kleurrijke exemplaar maar tekende net zo gemakkelijk een haan uit één lijn. En ook Miró gebruikte de haan als inspiratiebron.

Met zijn mooie gekleurde staartveren, spreekt de haan tot de verbeelding van kinderen. Op de vorm is het misschien even oefenen, maar als je weet dat de grote abstracte kunstenaars het ook niet zo nauw namen met de precieze vorm van het dier, dan wordt het al makkelijker.

Kleur een stevig vel papier in met waskrijt, zorg dat het hele vel gevuld is met gekleurde vlakken. Verf vervolgens het hele blad zwart met plakkaatverf. Laat drogen. Kras de vorm van een haan en kijk eens hoe mooi die staartveren worden als je ze helemaal ‘wegkrast’? Het lijkt wel magie!

Variatie op dit thema: je kunt dit ook doen op een oude cd, dan hoef je geen waskrijt te gebruiken. En heel veel van die ronde kunstwerken bij elkaar staan natuurlijk prachtig!

 

Pins